Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι το εγχείρημα που αναλαμβάνεται με τη διοικητική μεταρρύθμιση, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αυτό το δύσκολο εγχείρημα, συνδυαζόμενο με τη δεδομένη αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει οικονομικά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, καθίσταται ακόμη δυσκολότερο. Μας προκαλεί πράγματι μεγάλο άγχος, το ερώτημα αν
θα είμαστε επαρκείς, ώστε να ανταπεξέλθουμε στη μεγάλη αυτή πρόκληση και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας. Καλούμε λοιπόν τους συνδημότες μας, οι οποίοι τελικά θα είναι αυτοί που θα  ΄΄πληρώσουν το μάρμαρο΄΄  αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όχι μόνο με την ψήφο τους, αλλά και με τη συμμετοχή τους στους συνδυασμούς. Καλούμε τους συνδημότες μας να
ξεπεράσουν κομματικές, τοπικιστικές, συγγενικές, φιλικές  προκαταλήψεις, να δουν την πραγματικότητα κατάματα και να ωθήσουν όλους όσους θεωρούν χρήσιμους, να συμμετέχουν στους συνδυασμούς. Πρέπει να καταλάβουμε, ότι το δημόσιο συμφέρον είναι και δικό μας συμφέρον. Οι αιρετοί έρχονται και παρέρχονται. Οι συνέπειες όμως των πράξεων τους παραμένουν και τις συνέπειες αυτές τις υφιστάμεθα όλοι. Ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει πάντα το αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης, είναι το ανθρώπινο δυναμικό που την εφαρμόζει.
Είναι η ώρα πιστεύουμε, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, διευκολύνοντας έτσι την τοπική μας κοινωνία να δώσει στην προσπάθεια αυτή το καλύτερο δυναμικό της. Είναι η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το προσκλητήριο αυτό το απευθύνουμε κυρίως στα νέα αγόρια και κορίτσια. Καταλαβαίνουμε ότι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αδιαφορία των νέων είναι οι μεγαλύτεροι. Το ερώτημα δεν είναι αν θα μας συγχωρήσουν για τη μέχρι σήμερα ανερμάτιστη πολιτικά συμπεριφορά μας. Είτε μας συγχωρήσουν είτε όχι, το κακό το κάναμε. Το ερώτημα είναι αν θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους.
    Αγωνιούμε όλοι μας για :
    -    την εγκαθίδρυση μιας αμφίδρομης σχέσης επικοινωνίας          ανάμεσα στο Δήμο και το δημότη, τέτοια ώστε ο δημότης να μιλά και ο Δήμαρχος να ακούει και να αξιολογεί, όχι κατ’ ανάγκη να αποδέχεται. 
-         το επίπεδο της εξυπηρέτησης του δημότη από το Δήμο.
-         τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος.
-         την περίθαλψη των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας
-         την προστασία του περιβάλλοντος μας.
-         τη διαφάνεια σε όλες κυριολεκτικά τις διαδικασίες, ώστε να  ξεριζωθεί από τη συνείδηση του πολίτη η άποψη, ότι όλοι είναι ίδιοι.
-         το άνοιγμα του δρόμου της συμμετοχής στα κοινά των νεότερων.
    Στις αγωνίες αυτές δίνουμε σήμερα τις ακόλουθες απαντήσεις :
-         είναι αναγκαία η εγκαθίδρυση μιας μόνιμης διαβούλευσης. Δεν αναφερόμαστε στην τυπική διαβούλευση, που προηγείται υποχρεωτικά της λήψης κανονιστικών αποφάσεων. Αναφερόμαστε σε μία διαρκή σχέση διαβούλευσης, ανάμεσα στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και τους δημότες, για όλα τα σοβαρά θέματα.
-         ο δημότης πρέπει να εξυπηρετείται στο χωριό του. Παράλληλα θα πρέπει να αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες, ώστε ακόμη και κάποιες από τις συναλλαγές του δημότη με το κράτος που είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές, να γίνονται από το Δήμο για λογαριασμό του δημότη. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε, ότι τα θέματα της καθημερινότητας (αγροτική οδοποιία, αστική οδοποιία, καθαριότητα κλπ.) πρέπει να αντιμετωπίζονται σε σταθερή βάση και όχι όταν έχουμε ευκαιρία η όταν μας το ζητήσει κάποιος ΄΄δικός μας΄΄.
-         είναι σε όλους αντιληπτό, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από το κράτος, σε επενδύσεις στον τομέα των υποδομών. Υποχρεωτικά λοιπόν το βάρος πέφτει στην αυτοδιοίκηση. Με ποια χρήματα, θα αναρωτηθεί κανείς; Είναι αλήθεια, ότι οι πόροι στο εξής θα είναι περιορισμένοι. Εκτός λοιπόν από κάποιες επενδύσεις στις υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και κάποια τομεακά προγράμματα, οι μεγάλες επενδύσεις που θα βάλουν την περιοχή μας σε τροχιά ανάπτυξης, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από συμπράξεις του Δήμου με ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
-         η οικονομική κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός των αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας αυξάνεται ανησυχητικά. Στην πραγματικότητα αυτή δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Με τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους του Δήμου, κυρίως όμως με την προώθηση και την ενίσχυση εθελοντικών πρωτοβουλιών, μπορούμε να ανακουφίσουμε τους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.
-         το περιβάλλον μας δεν είναι δικό μας. Το δανειστήκαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να το παραδώσουμε στους απογόνους μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα νοήμονα όντα στον πλανήτη, με την αλόγιστη εκμετάλλευση των πόρων, μας οδήγησε να γίνουμε οι καταστροφείς του περιβάλλοντος. Δεν αρκεί πλέον να φερθούμε με σεβασμό στο περιβάλλον, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημία και να προστατεύσουμε και όλους τους μη νοήμονες συγκατοίκους μας. Ο Δήμος εκτός από τις άμεσες περιβαλλοντικές δράσεις, οφείλει να αναλάβει μία διαρκή εκστρατεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες.
-         όλες οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο, πρέπει να είναι απόλυτα διαφανείς. Ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης πρέπει να έχει άμεση δυνατότητα πρόσβασης στις διαδικασίες, ώστε να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για τη διαφάνεια των διαδικασιών.
-         μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες της κοινωνίας μας είναι ότι με τη συμπεριφορά μας κάναμε τους νέους μας αδιάφορους. Τους κάναμε να πιστεύουν ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική είναι ίδιοι. Τους κάναμε να πιστεύουν ότι όλοι είναι ιδιοτελείς. Τους κάναμε να πιστεύουν ότι αυτή η κοινωνία δεν έχει ελπίδα και άρα δεν αξίζει να ασχολούνται με τα κοινά. Εμείς προκειμένου να τους πείσουμε ότι οι εκλογές δεν είναι ένα στημένο παιχνίδι, αποκλείσαμε από το συνδυασμό μας ανθρώπους που έχουν αξιόλογο αυτοδιοικητικό παρελθόν και σημαντική ΄΄ψηφική΄΄ δύναμη, αλλά που η κοινωνία σήμερα ζητά την πολιτική τους αποστράτευση. Γνωρίζαμε το κόστος που αναλαμβάναμε και ήδη διαπιστώνουμε τις πρώτες ζημίες που μας προκαλεί η αντίδραση τους. Είμαστε όμως ικανοποιημένοι, γιατί πιστεύουμε ότι στείλαμε στη νεολαία μας το σωστό μήνυμα. Αυτό που πραγματικά μας λυπεί είναι ότι το παράδειγμα μας δεν το ακολούθησαν και οι συνυποψήφιοι μας, αλλά προσέτρεξαν να τους εγκολπωθούν, υπολογίζοντας μόνο σε ψηφοθηρικά οφέλη.
    Όλοι εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό δηλώνουμε ότι θα είμαστε υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, στο συνδυασμό ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του υποψηφίου Δημάρχου Νίκου Βλαδίκα. Η δημοσίευση του κειμένου αυτού δεν έχει ως στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις. Στόχος μας είναι να δηλώσουμε ότι είμαστε ΕΔΩ, ΔΥΝΑΤΟΙ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ. Σας καλούμε να συμμετέχετε στο συνδυασμό μας και να ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: